دورههای «تربیت مردمنگار» بر اساس چند اصل مربوط به این روش بنا شده است. نخست؛ یاد دادن مردمنگاری صرفا از خلال ارایه و دریافت اطلاعاتی در مورد آن روش میسر نمیگردد. ضروری است که شخص بهطور عملی ورزیده شود، چراکه اینْ تجربهی خود مردمنگار در میدان است که بنیان گردآوری و تحلیل دادهها خواهد بود. دوم؛ اجرای پروژهی مردمنگارانه نیاز به زمان بیشتری نسبت به سایر روشها دارد، چون شامل زیستن طولانیمدت با افراد مورد مطالعه و در بافت بیواسطهی اجتماعی است. سوم؛ مردمنگاری هم علم است و هم هنر. انجام کار میدانیْ جنبهی علمی و نوشتن متن مردمنگارانه جنبهی هنری این روش را آشکار میسازد. چهارم؛ مردمنگاری روشی است که در رشتههای مختلفی چون علوم اجتماعی، رفتاری، پزشکی و هنر کاربرد دارد. پنجم؛ مردمنگاری میتواند در پروژههای دانشگاهی، انجیاویی، بالینی، و در پژوهشهای بنیادی، کاربردی و مداخلهای استفاده شود.
دورههای «تربیت مردمنگار»، بر مبنای رابطهی مربی- شاگردی، در یک بازهی زمانی طولانیمدت ۴ ماهه و بر اساس تجربههای پژوهشهای میدانی مدرس شکل میگیرد. دوره شامل سه نیمروز کارگاه حضوری و چهار ماه مشاورهی غیرحضوری است. شرکتکنندگان در روز اول پس از آموزش اصول روش مردمنگاری، پروژهی انفرادی خودشان را انتخاب میکنند. نحوهی انتخاب موضوع و میدان برای هر یک از شرکتکنندگان با نشان دادن مثالهای متعددی از پروژههای میدانی و مردمنگارانهی خود مدرس تسهیل میگردد. سپس، شرکتکنندگان مکلف میشوند تا دو ماه بعد (روز دوم دوره) کار میدانی اولشان را طبق چارچوب گفتهشده انجام داده و متن مردمنگارانهی اول را طبق ساختار تعریفشده بنویسند. حین این دو ماه، شرکتکنندگان با مدرس دوره ارتباط دارند و تمامی مسایل مربوط به پروژهشان از جمله ابهامات، مشکلات، پرسشها و نگرانیها را با ایشان مطرح کرده و مشورت میگیرند. چند روز قبل از آغاز روز دوم دوره، مدرس متنهای مردمنگارانهی شرکتکنندگان را خوانده و بر جای جای آنها کامنتهای لازم را میگذارد.
در روز دوم دوره، متنهای برآمده از کار میدانی اول مورد نقد قرار میگیرند. مدرس در مورد مشکلاتی که شرکتکنندگان در میدان و در نوشتن با آنها مواجه بودند بحث کرده و در درک و حل آنها از تجربههای میدانی و متنهای مردمنگارانهی خودش استفاده میکند. سپس، نحوهی ادامهی پروژهها توضیح داده میشود. اکنون شرکتکنندگان باید پروژهی قبلی خود را تا دو ماه دیگر (روز سوم و نهایی دوره) در چارچوب جدیدی برای کار میدانی دوم و ساختار تازهای برای متن مردمنگارانهی دوم بیاندازند. حین این دو ماه نیز شرکتکنندگان مثل سابق با مدرس ارتباط مستمری دارند تا در مورد مسایل مختلف مشورت و راهنمایی بگیرند. چند روز قبل از روز سوم دوره، متنهای جدید مورد بازبینی و کامنتگذاری مدرس قرار میگیرند. روز سوم دوره بر نقد و بررسی پروژههای انفرادی شرکتکنندگان گذشته و در نهایت، پیشنهادهایی برای تداوم آنها داده میشود.
مدرس: دکتر اصغر ایزدی جیران
(مردمنگار و استاد دانشگاه)
شروع دوره: 12 تیر 98، ساعت 12 الی 17
مکان: تهران، پل گیشا، دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، نیم طبقه اول، سالن انجمنها
برای ثبتنام، مبلغ 300 هزار تومان را به شماره کارت 5859837001921606 بنام «انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات» واریز و تصویر رسید پرداختی را به آیدی تلگرام @mitra_sk7254 یا ایمیل m.seifikar7254@gmail.com ارسال نمائید.