💠 سومین سالگرد شهادت فهیم دشتی، مدافع آزادی بیان، روزنامهنگار برجسته و سخنگوی جبهه ملی مقاومت افغانستان، با همکاری مشترک #انجمن_ایرانی_مطالعات_فرهنگی_و_ارتباطات، بنیاد شهید فهیم دشتی و مجموعه فرهنگان برگزار میشود.
سخنرانان:
🔸️ سیاره دشتی، همسر شهید فهیم دشتی و رئیس هیات رهبری بنیاد شهید فهیم دشتی
🔸️ سید حسین فاضل سانچارکی، روزنامهنگار و معاون پیشین وزیر فرهنگ افغانستان
🔸️ هادی خانیکی، استاد دانشگاه و کنشگر سیاسی و فرهنگی
🔸️ احسان شریعتی، پژوهشگر و استاد فلسفه و مطالعات اجتماعی
🔸️ شکوفه اکبرزاده، استاد ادبیات فارسی و پژوهشگر
به میزبانی:
ژیلا بنییعقوب
اعظم صوفیانی
همراه با
نمایش مستند “راوی”
اجرای موسیقی
شعرخوانی
کتابخوانی
و نمایشگاه عکس
زمان: جمعه ۱۶ شهریور از ساعت ۱۶
مکان: فرشته، خیابان فیاضی، شرق به غرب، بعد از چناران پلاک ۵۰. مجموعه فرهنگان
پخش زنده برنامه: اینستاگرام farhangan.fereshte
💠 محمدفهیم دشتی در زمستان ۱۳۵۱ خورشیدی در خانوادهای روشنفکر در روستای دشتک ولایت پنجشیر به دنیا آمد. مدرسه را در دبیرستان عالی استقلال به پایان رساند و در ۱۳۷۰ به دانشکدۀ حقوق و علوم سیاسی دانشگاه کابل رفت. در ۱۳۷۱ زمانی که قهرمان ملی کشور افغانستان، احمدشاه مسعود، بنیاد نشریهای را با نام هفتهنامۀ کابل گذاشت، دشتی بهعنوان خبرنگار در این هفتهنامه روزنامهنگاری را آغاز کرد.
💠 محمدفهیم دشتی در جریان حملۀ انتحاری به رهبر مقاومت، احمدشاه مسعود، در شهریور ۱۳۸۰ در همان اتاقی که انفجار رخ داد، مشغول فیلمبرداری بود که در اثر انفجار، جراحتها و سوختگی شدیدی را متحمل شد و با همکاری سازمان گزارشگران بدون مرز، برای مداوا به فرانسه منتقل شد.
💠 پس از سقوط کابل بهدست طالبان در مرداد ۱۴۰۰ خورشیدی، دشتی به زادگاهش پنجشیر رفت و در آنجا در کنار دوست و همرزمش، احمدمسعود، رهبر جبهۀ مقاومت ملی کشور، به مبارزه روی آورد. دشتی سخنگوی جبهۀ مقاومت بود، گرچه کار اصلیاش بهمراتب گستردهتر بود. در ۱۴ شهریور ۱۴۰۰ دشتی همراه با دوست و همسنگرش ژنرال عبدالودود ذره، طی یک توطئۀ پیچیده در درۀ پنجشیر به شهادت رسید.
💠 فهیم دشتی اولین خبرنگاری بود که در اثر حمله لشکر طالبان به ولایت پنجشیر به شهادت رسید. او از چهرههای معروف و شناختهشدهی خانوادهی رسانههای افغانستان بود که از دهه نود میلادی تا سقوط جمهوریت، در راستای حفظ دستآوردهای رسانههای افغانستان و دفاع از خبرنگاران و حق آزادی بیان، فکر و اندیشه، تلاشهای وسیعی انجام داد. دشتی مبتکر ایجاد فدراسیون خبرنگاران و نهادهای رسانهای در افغانستان بود و توانست ۱۷ نهاد حامی و صنفی خبرنگاران را زیر چتر فدراسیون ژورنالیستان و نهادهای رسانهای افغانستان گرد آورد. دشتی نقش اساسی در تصویب قانون رسانههای همگانی بازی نمود. او هفته نامه کابل را اداره کرد. اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان را به نهادِ قویِ مدافع آزادی بیان و خبرنگاران مبدل کرد. او توانست برای نخستین بار دیتابیس معلومات خبرنگاران افغانستان را در اتحادیه ملی ژورنالیستان افغانستان به وجود آورد.
💠 شهید فهیم دشتی در تصویب مقرره “کمیته مشترک رسانهها و حکومت” نقش اساسی و بارز داشت و بعد از تشکیل کمیته یاد شده به عنوان معاون کمیته فعالیت کرد. ریاست این کمیته به دوش معاون دوم رئیس جمهور افغانستان بود.
…
برگرفته از اساسنامه “بنیاد شهید فهیم دشتی” و مقدمه کتاب “دور و نزدیک آمر صاحب”