آیین افتتاحیه دفتر استان لرستان انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات روز شنبه ۲۸ فروردین ۱۴۰۰ با حضور دکتر هادی خانیکی، دکتر عباس کاظمی و اعضای هیئتمدیره انجمن دفتر لرستان در سالن کنفرانس اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان از طریق اسکایپ برگزار شد.
در ابتدای این جلسه ابتدا دکتر اعظم روانشاد، دبیر انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات دفتر لرستان، ضمن خوشامدگویی و آرزوی قبولی طاعات و عبادات، گزارشی از روند تشکیل دفتر استان و اهداف، برنامهها و چشماندازهای پیشبینیشده انجمن را تشریح نمود. وی هدف از تشکیل این انجمن را فعالیتهای سیستماتیک و منسجم در حوزه مطالعات فرهنگی و ارتباطات برشمرد و اظهار داشت انجمن لرستان تلاش دارد تا پدیدههای فرهنگی و اجتماعی را با رویکرد آمایشی رصد و تحلیل کند و علاوه بر آن رصدی از مسائل فرهنگی و حوزه ارتباطات استان را انجام دهیم.
روانشاد افزود: هدف ما در این انجمن بر این است تا بیشتر بر روی فعالیتهای تخصصی کیفی تمرکز داشته باشیم و مسائل فرهنگی را در برنامههای کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت در قالب نشستهای فرهنگی، کارگاههای آموزشی، انجام پروژههای مطالعاتی و پژوهشی، نقد و بررسی کتاب و نقد و نمایش فیلم و … برگزار نماییم و امید است بتوانیم هرچند محدود، خروجی مناسبی در فعالیتهای خود داشته باشیم و این انجمن بتواند تأثیرات خود را در برخی ارزیابیهای فرهنگی و رسانهای داشته باشد.
در ادامه دکتر حسن اسماعیلزاده، جامعهشناس و مدرس دانشگاه و عضو هیئتمدیره انجمن مطالعات فرهنگی لرستان، به تشریح برخی از ویژگیها و شرایط فرهنگی، فرسایش سرمایه اجتماعی، ضعف حوزه عمومی و نهادهای مدنی، فقدان یک گفتمان قوی مطالعهگرانه، بازتولید دائمی آسیبهای اجتماعی- بهویژه تراکم فزاینده آسیبهایی که در استان وجود دارد مانند سطح بالای بیکاری، خودکشی و حاشیهنشینی بهعنوان یکی از آسیبهای اصلی که در استان وجود دارد؛ پرداخت. وی افزود: با توجه به اینکه یکی از اهداف این انجمن کمک به تقویت بعد فرهنگی توسعه است و در این میان هم در سطح کشور و هم در استان نگاه حاکم بر توسعه بیشتر یک نگاه اقتصاد زده است و مفاهیمی مثل سرمایه اجتماعی که شدیداً فرسایش پیدا کرده، سرمایه انسانی، منابع انسانی و بهتبع آن توسعه انسانی در حاشیه قرارگرفته است که امید است با آغاز بهکار این دفتر به همافزایی از طریق فعالیتهای که میتواند با کمک دیگر انجمنها و نهادهای علمی و دغدغهمندان و اندیشمندان و دلسوزان استان داشته باشد بتواند در زمینه دستیابی به این هدف گامهای مؤثری بردارد.
سپس دکتر هادی خانیکی، رئیس انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات، ضمن ابراز خوشحالی از افتتاح این شعبه در استان لرستان، از زحمات و پیگیریهای مجدانه خانم روانشاد، برای تأسیس این دفتر تشکر کرد. وی با ابراز خرسندی، پویایی و زندهبودن گروه را رضایتبخش و مطلوب دانست. ایشان در ادامه افزود: «یکی از مشکلات علوم اجتماعی در جامعه ما برجسته شدن مسائل فرعی و غفلت از مسائل اصلی است. آسیبهای اجتماعی پابرجاست، زیرا فهم ما از آن غلط است. ما هرگونه تغییر را تهدید میبینیم، درحالیکه تغییر، لازمه سلامت ارگانیسم جامعه و سازگاری با شرایط است». ایشان بر این باور بود که فعالیت در قالب انجمنها به این جهت است که بتوانیم عمیقتر و جدیتر به مسائل جامعه بپردازیم و به حوزه دانشگاه محدود نشویم. دکتر عباس کاظمی نیز ضمن تشکر از تلاش مجدانه اعضای دفتر لرستان در تشکیل و اعلام رویکردهای امیدبخش این استان تقدیر کرد و بر اجرای برنامهها با رویکرد اقدام پژوهی و مداخلهای و عملیاتی تأکید کردند.