دفتر گلستان انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی ارتباطات با همکاری انجمن علمی دانشجویی روابط عمومی با سخنرانی دکتر امن خانی در دانشگاه گلستان در تاریخ 5 آذر ماه 1397 برگزارشد.
عیسی امن خانی در این نشست گفت: روشنفکران عصرمشروطه بر لزوم نگاه انتقادی تاکید داشتند؛ به باور آنها هیچ چیزی نباید بدون عبور از صافی ذهن نقاد آدمی پذیرفته می شد. این سخن به معنی طرد سنت و تفکر سنتی ـ یعنی گزاره ها و آموزه هایی که در درستی آنها نباید تردید کرد ـ ایرانیان در زمان عصر مشروطه است. به اعتقاد آنها پرسشگری باید بنیاد و بنیان ذهن ایرانی باشد؛ تجسم این مسئله را در کتاب احمد طالبوف می بینیم. احمد به این خاطر فرزندی است دوست داشتنی و قابل ستایش که دربارۀ هر چیزی سوال می پرسد و هیچ چیزی را بدون چون و چرا نمی پذیرد.
عضو هیت علمی دانشگاه گلستان در ادامه و با آوردن سخنانی از روشنفکران آن عصر چون ملکم خان و تقی زاده ـ که تقلید از غرب و پذیرفتن بی چون و چرای تمدن غربی را تجویز می کنند ـ از پارادوکسی یاد می کند که ذهن روشنفکران ایرانی را متصلب ساخته است و آن اینکه چگونه کسانی که پرسشگری را اصلی ترین ویژگی انسان می دانند، از تقلید از غرب و شیوه و اندیشۀ آنان سخن می گویند؟
به گفتة امنخانی باید پاسخ به این پرسشها را در چرایی و چگونگی طرح ایدئولوژیها جستجو کرد. چرا که در زمان مشروطه به جای توجه بیشتر به بعد تاریخی و فلسفی ایدئولوژیها به بعد مانیفیستی توجه میشد یکی از دلایلش این است که روشنفکران ایران یبیشتر ادیب هستند نه فیلسوف. نمیتوانند کارهای مارکس یا جان لاک را بخوانند پس گزارههای اخر را به همان شکل وارد ایران میکنند با عنوان متون مقدس. اینجاست که به تصلب کار روشنفکران مان پی میبریم. در واقع روشنفکران ما بر این باورند که مسیرهایی که قبلا رفته شده را باید ادامه داد نه اینکه تلگرافی که اختراع شده را دوباره از پیش خود اختراع کنیم. آنها فقط ایدئولوژی را میآورند اما چون به پیشینه ی تاریخی آن توجه نمیکنند شکست میخورد و میروند سراغ ایدئولوژی بعدی، یعنی تمام مسیرهای یکه روشنفکران ما از مشروطه تا سال ۵۷ طی کردند مسیری تقلیدی است حتی بعدش هم تقلید میکنند البته نه از آمریکا، از جنبشهای استقلال طلبان هی الجزایر. این در واقع همان تقلید است اما تقلید از سنت نیست. ایدئولوژی ها این حسن را داشتند که باعث احیای ما شدند.
همچنین در پایان جلسه امن خانی به پرسشهای اساتید و دانشجویان پاسخ دادند. شایان ذکر است در ابتدای نشست دکتر علیزاده، مدیر دفتر گلستان انجمن ضمن خیرمقدم به اساتید و دانشجویان توضیحاتی در باب شکل گیری انجمن مطالعات فرهنگی و ارتباطات در استان گلستان داد.